Grafisk design & brugervenlighed
Uge 02
Lighedsprincippet
Lighedsprincippet bygger på, at hjernen opfatter ens figurer som en gruppe. Det er en god ide at bruge til at skabe sammenhæng og øge overblik og forståelse af et website. Det gælder for mange elementer på et website fx tekstblokke og illustrationer i samme form og farve, som viser, at de pågældende afsnit hører sammen.

Det kunne også være navigation, hvor knapper er delt op, så knapper til en funktion er trekantede, mens andre er firkantede. På den måde opdager vores hjerne hurtigt en sammenhæng og finder et overblik, i stedet for at man måske syntes at det var pænt med en trekantet frem-knap og en rund tilbage-knap og på den måde ikke får skabt en sammenhæng mellem de to navigationselementer.

I forlængelse af lighedsprincippet er det nærliggende at nævne nærhedsprincippet (Proximity), for når vi fx nu har adskilt vores navigationsknapper fra de andre med en trekantet orange figur, så ville man typisk også gruppere dem adskilt fra de andre elementer, så sammenhængen yderligere understreges.

Eksemplet jeg har fundet på brug af lighedsprincippet er www.spotify.us, hvor de deler indholdet op i sektioner efter sammenhæng. Fx ser afsnittet om det man kan med et premium abonnement ud på en bestemt måde med grå cirkler og ikoner, mens afsnittet om priser adskiller sig med tekstbokse, en blå ”one month free” boks mm, som tydeligt viser at de to dele handler om noget forskelligt.

På Spotify’s website gælder ligeledes også nærhedsprincippet i forhold til placering af sammenhørende elementer. Kigger man på deres logo, så mener jeg at princippet om lukkethed også kan nævnes her, eller måske prægnans princippet.

Logo & lukkethed
Her ses et logo har arbejdet lidt med. Jeg har bygget det op efter princippet om lukkethed, selvom prægnans måske også kan være relevant her. Logoet hører til et projekt om it-sikkerhed og ideen er at bruge hængelåsen, som er ofte brugt symbol i forbindelse med it-sikkerhed, men at kombinere den med et menneske, for på den måde at vise, at det også handler om mennesker og ikke mindst mennesker opførsel i forbindelse med sikkerhed. Her bruger jeg princippet om lukkethed til at antyde en menneskeform i nøglehullet.